Haber

Deprem tehlike haritası güncellenecek

Cumhurbaşkanlığı Milli Kütüphanesi’nde “Türkiye’nin Aktif Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Araştırma Platformu” imza töreni düzenlendi.

TÜBİTAK’ın paydaş kuruluşlarla ortak yürüttüğü deprem araştırmalarının duyurulduğu törene üniversite rektörleri ve araştırmacılar da katıldı.

Platform, Türkiye’nin canlı faylarının özelliklerini incelemek ve bulundukları bölgeler için yerleşim alanlarını etkileyebilecek deprem senaryolarını ortaya koymak amacıyla oluşturuldu.

Olası depremlerin büyüklüğü belirlenerek deprem kayıpları en aza indirilecek.

Öncelikli canlı faylar ve fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli çalışmalar yapılacaktır. Canlı fayların geometrilerinin ortaya çıkarılacağı platform ile tekrarlanma periyotlarının belirlenmesi, son yüzey kırılmasının tarihinin belirlenmesi, kayma hızı verilerinin elde edilmesi, her bir depremde ortalama kayma büyüklüğünün ve meydana gelebilecek tahmini maksimum deprem büyüklüğünün belirlenmesi amaçlanıyor. çok bölümlü kırılma senaryolarına bağlı olarak.

Proje sonucunda elde edilecek çıktılar ile nüfusun yoğun olduğu bölgelerde olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarındaki deprem hasarı en aza indirilecektir.

Çalışma, Deprem Tehlike Haritasının güncellenmesinde önemli bir veri kaynağıdır.

Kurumların veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışma, AFAD tarafından oluşturulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”nın güncellenmesinde kullanılabilecek değerli bir veri kaynağı olacak.

Elde edilen bilimsel ve teknik bilgiler, Türkiye’deki yatırım projelerinin ve yerleşim alanlarının planlanmasında, organize sanayi bölgelerinin yer seçiminde, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi altyapı projelerinde ilgili kurumlara önemli bir yol gösterici olacaktır.

Platform kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin (TÜBİTAK MAM) proje yönetimi altında, 14 üniversite ve MTA’nın katılımıyla, toplam 19 iş paketi ile 2 yıl boyunca çalışmalar yürütülecek. 19 üniversite ve 3 kamu kurumundan 100’ün üzerinde bilim insanı ve araştırmacı. 150 kişilik araştırmacı ve akademisyenlerden oluşan bir grup tarafından yürütülecek proje kapsamında çok sayıda lisansüstü öğrenciye eğitim verilecek.

TÜBİTAK ve AFAD işbirliklerini artırdı

Programda, afet ve acil durum yönetimi alanında bilimsel araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin kalitesinin artırılması, kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla TÜBİTAK ile AFAD arasında “Bilimsel Araştırma, Geliştirme, Yenilik ve İnsan Kaynakları Alanında İşbirliği” düzenlendi. nitelikli insan kaynağı, proje geliştirme ve afet yönetimi alanında taraflar arası iş birliğini güçlendirmektir. Protokol” de imzalandı.

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Lideri Ok Memiş, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Yücel Yılmaz katıldı.

İzmir depreminin 3 yıllık sonuçları paylaşıldı

Öte yandan İzmir depremi sonrasında TÜBİTAK iç destek projesi olarak başlatılan “Kuşadası Körfezi Faylarının Depremselliği ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi” de tamamlandı.

Ege Denizi’nde ulusal ve uluslararası sularda milli destekli ilk milli deniz araştırma projesi olan proje, TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde ve Dokuz Eylül, İstanbul ortaklığında yürütüldü. Ortadogu Teknik ve Boğaziçi üniversiteleri.

Araştırma çıktıları ve elde edilen veriler Kuşadası Körfezi’ni kontrol eden büyük fay sistemi içerisindeki diğer fayların da gelecekte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu