G7, Ukrayna’yı desteklemek için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmayı araştırıyor
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’yı desteklemek üzere Rusya’nın dondurulmuş yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığından yararlanmanın yollarını bulmanın önemini vurguladı. Yellen, ABD ve Yedi Grup (G7) müttefiklerinin Ukrayna’ya yönelik süregelen taahhüdünün altını çizdi ve Kongre’ye gerekli askeri ve bütçesel desteği hızla hayata geçirmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın Washington’daki bahar toplantıları sırasında Yellen, Ukrayna’ya yönelik desteğin tükenme ihtimaline değinerek Rusya’nın bunu ABD ve müttefik ülkeler arasındaki kararlılığın zayıfladığına dair bir işaret olarak yorumlayabileceği endişesini dile getirdi.
Yellen, hareketsiz hale getirilen Rus fonlarının olası kullanımına ilişkin tartışmaların devam ettiğini ve Çarşamba günü G7 gelişmiş ekonomilerinin seçenekleri daha fazla araştırmak üzere bir toplantı planladığını açıkladı. Bunlar arasında varlıklara doğrudan el konulması ya da teminat olarak kullanılması da yer alıyor. Ayrıca Avrupa Birliği’nin bu varlıklardan elde edilen faiz gelirinin ayrıştırılmasına yönelik desteğinden de bahsetti.
Üst düzey bir Hazine yetkilisi tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtirken Ukrayna’nın dondurulan varlıkların tamamını hemen kullanamayabileceğine de dikkat çekti. Rusya’nın olası misillemesi de dahil olmak üzere herhangi bir eylemle ilgili riskler dikkatle değerlendiriliyor, ancak Yellen bu riskleri azaltma konusunda güvenini ifade etti.
Hazine yetkilisi, bu hafta önemli bir gelişme beklenmemekle birlikte, bir zamanlar olası görünmeyen varlıkların dondurulmasının geçmişteki emsalinin, kararlı eylemin mümkün olabileceğini gösterdiğini belirtti. Dondurulan varlıkların kullanımına ilişkin nihai karar G7 ülkelerinin liderleri tarafından verilecek.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.